Make your own free website on Tripod.com

This article was published in Wadah Wanita Islam, Berita Harian, Wednesday 2nd April 2003 - Umi Kalthum Ngah

Home  


Ayah Prihatin Dapat Tempat Istimewa Di Hati Anak

JIKA anda seorang ayah, bayangkan bagaimana perasaan anda jika anak mengatakan: "Ayah! Ayah hebatlah!" Kata-kata ini hanya akan terkeluar daripada anak yang mendapat perhatian, bimbingan seorang ayah secara berterusan.

Banyak kajian menunjukkan, kelelakian seseorang anak lelaki banyak dipengaruhi daripada ayahnya yang menjadi 'role model'. Kajian juga menunjukkan, anak yang terbabit dalam pelbagai masalah juvana adalah mereka yang tidak mendapat kasih sayang seorang ayah.

Bagaimana untuk menjadi seorang ayah yang hebat pada pandangan anak kita?

Tip berikut ditulis mengikut pandangan tulus ikhlas seorang ibu, tetapi anda bolehlah mengolah mengikut cita rasa tersendiri (iaitu naluri seorang bapa).

l. Lebih proaktif

Sebagai ayah, anda perlu lebih berinisiatif. Jika tidak, amat malang kerana anda gagal memenuhi tanggungjawab memberi pendidikan anak-anak, yang selayaknya diterima oleh seorang anak.

Bagaimana kalau kita ubah cara? Jika selalunya kita biarkan si ibu memujuk anak, atau kita mengelak diri daripada menukar lampin, apa kata kalau si ayah cuba ubah cara berfikir. Iaitu dengan mengatakan "Oh! Rasanya aku boleh buat ni!" atau "Okey!, sebenarnya aku kena juga melatih diri dengan kerja ni!"

Tidak salah kalau ayah mengakui kurang pengalaman dan kemudian meminta nasihat serta tunjuk ajar daripada isteri kerja-kerja yang berkaitan dengan pembangunan emo-si anak-anak.

2. Perlu banyak latihan amali

Jangan sekali-kali mengandaikan pasangan anda serba tahu atau lebih tahu segala hal dari dirinya. Sesungguhnya, apa yang isteri anda ketahui atau lakukan dalam membesarkan anak, datang daripada pengalamannya. Jangan lupa bahawa apabila kita selalu berlatih, kita akan menjadi bertambah baik dan cekap.

3. Bangga tentang hubungan istimewa anda dan anak

Lelaki dan wanita mempunyai cara berbeza berinteraksi dengan anak-anak. Lelaki lazimnya lebih kasar dan agak 'fizikal' hubungannya dengan anak-anak, manakala wanita membina kemahiran bersosial dan lebih menghalusi emosi anak-anak.

Namun, jangan pandang rendah akan hakikat ini. Perlakuan secara fizikal dan kasar itu juga memperkayakan didikan emosi seperti ujaan dan stimulasi. Kanak-kanak yang mempunyai seorang ayah yang aktif secara fizikal, lebih popular dan berjaya dalam menjalin hubungan dengan kanak-kanak lain.

4. Sokongan emosi penting untuk anak-anak

Interaksi secara fizikal, memainkan peranan penting dalam hubungan di antara ayah dan anak. Bagaimanapun, sokongan moral dan emosi jauh lebih penting.

Ayah perlu menyelami perasaan anak-anak supaya dia lebih peka dan secara tidak langsung, lebih empati kepada anak. Dengan itu, seorang ayah akan dapat menyiapkan diri untuk memberi bantuan moral dan sokongan secara emosi untuk anak mereka apabila keadaan memaksa.

5. Jadilah rakan kongsi anak, bukannya pembantu

Paradigma lama yang menganggap ayah hanya sebagai pembantu, sebenarnya sudah ketinggalan zaman. Ia adalah pemikiran lapuk dan tidak lagi sesuai pada masa ini.

Jika ayah mahu lebih terbabit dalam tanggungjawab membesarkan anak, mereka harus menanggung bersama tanggungjawab rumah tangga dan asuhan didikan anak.

Ayah yang sentiasa menunjukkan kasih sayang dan timbang rasa kepada ibu dan anaknya, akan dapat melahirkan perasaan dihargai oleh ibu, manakala anak pula akan timbul rasa hormat pada ayah.

6. Cari masa setiap hari, bukan sekadar masa hujung minggu

Seorang ayah yang berkesan, akan terbabit secara langsung dalam membuat keputusan harian mengenai anak. Dia tidak membiarkan semuanya kepada isteri.

Jika tidak, ayah terbabit akan rugi kerana dia tidak sempat melalui cebisan hayat anak, yang walaupun nampak pada mata kasar amat kecil sumbangannya, tetapi sebenarnya memberi kesan besar dalam jiwa anak.

Seorang ayah yang sensitif, tidak sekali-kali mahu ketinggalan untuk mengambil tahu segala perkara mengenai anaknya. Contoh mudah adalah bercerita atau membacakan cerita kepada anak sebelum tidur atau sekali sekala memandikan mereka.

7. Hormati dan bertimbang rasa terhadap pasangan anda

Seorang ayah yang prihatin akan menghargai dan memahami betapa pasangannya, cuba sedaya upaya melicinkan tugas hariannya di rumah. Dia akan menghormati segala keputusan isterinya ketika tiada di rumah.

8. Jangan pandang rendah komunikasi dengan anak

Seorang ayah yang hebat, akan sedar betapa pentingnya kemahiran berkomunikasi dalam rumah tangga. Ayah harus cuba berbicara dengan anak, bukan sekadar bercakap kepada mereka. Ada perbezaan di antara kedua-dua perkara itu. Pertama, ayah berperanan sebagai teman berbual dan banyak mendengar, manakala keadaan kedua, ayah lebih kepada memberi arahan.

9. Jangan segan tunjukkan kasih sayang kepada anak-anak

Disebabkan terlalu sibuk, kadang kala seorang ayah akan cuba mengimbangi rasa bersalah dengan menghujani anak dengan hadiah sebagai pengganti diri. Mungkin kita terlupa, jiwa seorang anak amat mudah dan suci bersih. Malah, kebiasaan memanjakan anak dengan pemberian ini, adalah berbahaya dan lambat laun boleh merosakkan jiwa mereka.

Lazimnya seorang ayah berasa agak kekok menunjukkan belaian kasih sayang apabila anak meningkat dewasa, apa lagi ketika di khalayak ramai. Ini seharusnya tidak berlaku. Lihatlah bagaimana Rasulullah saw menunjukkan kasih sayang kepada anaknya dengan bangun menyambut kedatangannya, mengucup, memimpin tangan dan memberikan tempat duduknya kepada Fatimah. Sesungguhnya, kasih sayang sebegini akan memberi kesan mendalam dalam hati anak-anak.

10. Pastikan anda terus berperanan sebagai ayah walaupun selepas perpisahan (jika ia berlaku)

PENULIS adalah pensyarah di Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Universiti Sains Malaysia dan boleh dihubungi di e-mel wadah_wjy2k@yahoo.com

Wallahu'allam.
Umi Kalthum Ngah
2nd April 2003


Disclaimer
 The information and links in this website does not represent the maintainer's attitudes, beliefs and views unless being stated otherwise.