Make your own free website on Tripod.com

This article was published in Wadah Wanita Islam, Berita Harian, Wednesday 9th April 2003 - Fajriah Salleh

Home  


Umat Islam Dituntut Sentiasa Jaga Kebersihan

FIRMAN Allah bermaksud : "Katakanlah: Dialah yang menciptakan kamu dan menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati. Tetapi amat sedikit kamu bersyukur." (Surah al-Mulk, ayat 23).

Manusia dijadikan membabitkan dua unsur, iaitu roh dan jasad. Kedua-duanya mempunyai peranan tersendiri. Dalam hal ini, jasad, termasuk kedua-dua tangan dan jari, mesti digunakan untuk pengabdian kepada Allah, sekali gus untuk kebaikan alam sejagat. Soalnya, apakah kita wanita Islam, benar-benar perhatikan dan bersyukur dengan tangan yang dikurniakan?

Wanita sering dikaitkan dengan penyediaan makanan, sama ada untuk diri sendiri, keluarga mahupun bagi jualan. Soalnya, apakah wanita Islam hari ini, benar-benar sedar dan faham peranan mereka dalam menjaga kebersihan, terutama pada tangannya? 

Wanita Islam profesional dan bijaksana, akan berperanan menjadikan alam ini dalam suasana sihat yang konsisten. Ini membuktikan bahawa kita mengerti bahawa kehadiran di bumi ini bukan untuk melakukan kerosakan. 

Firman Allah, yang bermaksud: "Makanlah dan minumlah rezeki (yang diberikan) Allah dan janganlah kamu bermaharajalela (berkeliaran) di bumi dengan berbuat kerosakan." (Surah al-Baqarah, ayat 60)

Wanita Islam perlu menyedari bahawa seiring dengan hukum alam ciptaan Tuhan, kita yang prihatin dan berilmu perlu menerima hakikat bahawa bakteria/kuman adalah sebahagian daripada ciptaan-Nya. Ia berada di mana-mana, termasuk pada tangan, yang pada pandangan mata kasar mungkin tidak kotor. 

Wanita Islam sepatutnya sedar dan faham bahawa tangan boleh menjadi 'tempat tinggal habitat sejenis kuman penyebab keracunan seperti kuman 'Staph.aureus'. Menurut saintis, kira-kira 40 peratus badan manusia mengandungi kuman jenis ini dan tangan adalah cara berkesan dalam memindah kuman kepada makanan serta kawasan lain. Bagaimana pemindahan ini boleh berlaku?

Mari kita perhatikan senario berikut:

l. Umum mengetahui Muharam adalah bulan penghijrahan Rasulullah saw dan tradisi membuat bubur Asyura menjadi agenda tetap masyarakat Islam. Di sesetengah tempat, bubur Asyura dimakan selepas ia keras, dipotong kecil-kecil menggunakan tangan. Sebelum itu, kuih Asyura ini kebiasaannya dihiasi dengan telur dadar yang dipotong halus-halus menggunakan pisau dan tangan. Ini ditambah pula dengan sambal ikan yang ditabur di atas kepingan kuih Asyura itu. Walaupun dimasak untuk membunuh kuman, sambal itu ditabur ke atas kepingan bubur asyura kebanyakkan masih lagi menggunakan tangan!

Ketiga-tiga komponen utama bubur Asyura iaitu telur dadar, sambal ikan dan kepingan bubur Asyura (keras) mempunyai tahap kelembapan dan protein tinggi yang mempercepatkan kegiatan pembiakan kuman jika tangan yang mengendalikannya masih tercemar dengan saki-baki bakteria itu (kebiasaannya dikenali sebagai 'Staph.aureus'). Ini ditambah dengan hawa panas sekarang. Apabila bilangan kuman itu meningkat pada bilangan tertentu, toksin boleh terhasil dan makanan mudah tercemar dan beracun. Ingat, makanan beracun tidak semestinya berbau busuk! Sementara, toksin pula bersifat tahan haba. Penghijrahan kuman boleh berlaku jika kita tidak mengikut cara atau kaedah penyediaan betul.

Sewajarnya, gunakanlah penyepit atau sudu bersih menggantikan tangan. Kalau terpaksa guna tangan, cuci sebersih-bersihnya sebelum menyediakan dan mengendalikan makanan supaya pemindahan kuman dapat dielakkan.

2. Sewaktu berpeluang berkursus di Jepun beberapa tahun lalu, satu pengajaran diperoleh daripada masyarakat di sana mengenai penjagaan kebersihan diri dan pemindahan kuman ini. Di tandas awam wanita yang dikunjungi pada waktu itu, tertulis amaran "Beware of E. Coli 0157." Amaran itu ditampal berdekatan sinki cuci tangan bersebelahan cermin muka. Soalnya, apakah dia E.Coli 0157? Sejenis kuman? Kenapa ia begitu penting untuk diingatkan kepada wanita yang menggunakan tandas?

Hakikatnya, mungkin ramai yang faham bahaya E.Coli 0157, iaitu sejenis kuman yang mengeluarkan toksin dan boleh mengundang gejala keracunan apabila berlaku pemindahannya daripada proses pembuangan najis.

E. Coli dikaitkan sebagai bakteria penunjuk najis, manakala E.Coli 0157 adalah EHEC (Entero Heamoragic E.Coli). Oleh itu, perlu dipastikan tangan bebas bakteria itu sebelum keluar dari tandas dan amaran itu baik dan bertepatan.

Apakah wanita Islam tidak cemburu dengan senario ini? Sepatutnya kita menjadi 'role model' kepada wanita lain dalam mengawal dan mengekalkan suasana bersih dan sihat untuk alam sejagat. Bukankah umat Islam umat terbaik? Kalau di Jepun, wanitanya boleh terdidik akan bahaya E.Coli 0157, sepatutnya wanita Islam lebih berwaspada dan memahami konsep pemindahan kuman. Ini sesuai dengan pesanan Rasulullah bahawa "kebersihan itu sebahagian daripada iman.".

Kadang-kadang ada juga wanita Islam yang tidak tahu menjaga kebersihan diri, dengan memindahkan kuman yang patogenik (seperti E.Coli ) ke bahagian yang menyebabkan kita tersentuhnya sebelum keluar tandas seperti pemegang pintu tandas dan kepala paip sinki.

Daripada senario di atas, apakah kesannya jika wanita Islam tidak tahu berperanan menghindari pemindahan kuman itu? 

Secara ringkas, keracunan, jika berlaku akibat tindak balas toksin dan kuman pada bilangan tinggi, akan menyusahkan masyarakat pelbagai peringkat. Firman Allah, yang bermaksud : "Sesungguhnya orang yang takut kepada Tuhan mereka yang ghaib, akan memperoleh keampunan dan pahala yang besar." (Surah al-Mulk, ayat 12).

Sabda Rasulullah lagi, yang bermaksud : "Seseorang itu cukup dikatakan berbuat dosa apabila dia mensia-siakan orang yang menjadi tanggungan makan dan minumnya." (Hadis riwayat Abu Daud)

Oleh itu, selaku wanita Islam yang sedar akan hakikat pemindahan kuman ini, apakah peranan kita menghindarinya?

Pertama, kita perlu memahami dan perhatikan dengan pandangan mata hati akan kejadian ciptaan Allah, termasuk kuman yang dibincangkan tadi. Tidak semua kuman membawa kerosakan terhadap kita, ada yang menjadi penolong untuk menghasilkan makanan tertentu.

Kemudian, selepas difahami bakteria/kuman memang berada di mana-mana, yang penting ialah menjaga kebersihan diri bagi mengelakkan kuman yang berbahaya/patogenik berpindah memasuki rantaian makanan kita dan seumpama.

PENULIS adalah anggota Perkhidmatan Awam di Jabatan Kesihatan Malaysia dan boleh dihubungi di e-mel wadah_wjy2k@yahoo.com

Wallahu'allam.
Fajriah Salleh
9th April 2003


Disclaimer
 The information and links in this website does not represent the maintainer's attitudes, beliefs and views unless being stated otherwise.